Дежурен број: 078 393 757
032 / 393-757

LLETZ

Лекување преканцерози

LLETZ е лекување преканцерози на грлото на матката со CIN 2 промени.

Процедурата вклучува употреба на тенка жичана јамка загреана со електрична струја за да се таргетира погоденото ткиво. LLETZ често се изведува како дијагностичка и терапевтска процедура за жени кои имаат абнормални промени на цервикалните клетки, обично откриени преку ПАП тест или колпоскопија. Отстраненото ткиво потоа се испраќа во лабораторија за дополнително испитување за да се утврди дали има присутни преканцерозни или канцерогени клетки.

Времетраење и закрепнување: Постапката обично трае околу 10-20 минути. Времето на закрепнување е генерално кратко, при што повеќето жени можат да се вратат на своите вообичаени активности во рок од неколку дена. Некои може да доживеат слабо крварење и благи грчеви по процедурата.
 
Ефективност и ризици: LLETZ е многу ефикасен во спречувањето на рак на грлото на матката со отстранување на предканцерозните клетки. Сепак, како и со секоја медицинска процедура, постојат ризици, вклучувајќи инфекција, обилно крварење и, во ретки случаи, компликации во идните бремености.
 
Следење: пациентите обично ќе треба да имаат прегледи за да се осигураат дека се отстранети сите абнормални клетки и да се следи за секое повторување.
 
Индикации за LLETZ:
  • Висок степен на цервикална интраепителна неоплазија (CIN2 или CIN3)
  • Постојани абнормалности од низок степен
  • Незадоволителна колпоскопија со големо сомневање за абнормални клетки
  • Дисплазија на грлото на матката потврдена со биопсија
LLETZ е вообичаена и ефикасна процедура во гинеколошката пракса, која значително придонесува во програмите за превенција од рак на грлото на матката.
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Skip to content