Дежурен број: 078 393 757
032 / 393-757

Конизација

Конизација

Конизацијата вклучува отстранување на дел од грлото на матката. Оваа процедура обично се изведува за да се испитаат абнормални резултати од ПАП тест или биопсија . Конизацијата овозможува темелно испитување на отстранетото ткиво за да се утврди присуството и обемот на абнормални клетки. Во зависност од наодите може да се препорачаат понатамошни интевенции и внимателно следење.

Дијагноза: Да се добие примерок од ткиво за хистолошки преглед, особено ако други дијагностички процедури како ПАП тест или колпоскопија укажуваат на абнормални клетки.
 
Третман: За отстранување на абнормални, преканцерозни клетки или клетки на рак во рана фаза за да се спречи прогресијата на ракот на грлото на матката.

Видови конизација

Постојат различни начини да се изврши конизација:
  • Постапка за електрохируршка ексцизија на јамка (LEEP): Користи тенка жичана јамка загреана со електрична струја за да се отсече дел од грлото на матката во облик на конус.
  • Конизација на ладен нож: вклучува употреба на скалпел за отстранување на ткивото. Овој метод често се изведува во болнички услови под општа анестезија.
  • Ласерска конизација: користи ласерски зрак за акцизирање на ткивото.
Подготовка: На пациентот обично му се даваат упатства како да се подготви за процедурата, која може да вклучува постење и избегнување одредени лекови.
Анестезија: Локалната анестезија најчесто се користи, но општа анестезија може да се користи за поинвазивни методи како конизација со ладен нож.
Извршување: Се отстранува парче ткиво во облик на конус од грлото на матката, осигурувајќи дека рабовите се исчистени од абнормални клетки.
По постапката: пациентот може да доживее грчеви, крварење и исцедок. Времето на закрепнување и инструкциите за после нега се разликуваат во зависност од користениот метод.

Ризици и компликации

Крварење: Крварењето по процедурата е вообичаено, но може да се појави прекумерно крварење.
Инфекција: Постои ризик од инфекција, која може да бара антибиотски третман.
Стеноза на грлото на матката: може да се случи стеснување на грлото на матката, што потенцијално влијае на менструалниот проток и плодноста.
Влијание врз бременоста: може да има зголемен ризик од предвремено раѓање или цервикална инсуфициенција во идните бремености.

Следење

На пациентите ќе им требаат последователни посети за да се следи заздравувањето и да се осигура дека сите абнормални клетки се отстранети. Може да се препорачаат редовни ПАП тестови или ХПВ тестови за следење на повторување.

Заклучок

Конизацијата е важна процедура за дијагностицирање и лекување на преканцерозни состојби и рак на грлото на матката во рана фаза. Иако носи одредени ризици, може да биде клучен за спречување на прогресијата на ракот на грлото на матката. Пациентите треба да разговараат за придобивките и ризиците со својот давател на здравствена заштита за да донесат информирана одлука.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Skip to content