Дежурен број: 078 393 757
032 / 393-757

Ултразвучен преглед 2D, 3D, 4D, 5D FRV ултразвук програм

Сите видови на ултразучен преглед 2D, 3D, 4D, 5D FRV ултразвук

 • За време на бременоста се препорачува да се направат најмалку три ултразвучни прегледи, со кои се следи правилниот раст и развој на плодот, се утврдува точната старост на бременоста и навреме се откриваат аномалии на плодот.
 • Ултразвукот дава многу корисни  информации за растот и развојот на ембрионот/фетусот. Тоа им овозможува на докторите да го следат растот на фетусот и да се осигураат дека бременоста напредува.
 • Ултразвукот може да помогне да се откријат сите потенцијални абнормалности или развојни проблеми на почетокот на бременоста. Ова овозможува навремени интервенции или подготовки за каква било посебна грижа што може да биде потребна по раѓањето.
 • Ултразвукот може точно да ја процени гестациската старост на ембрионот/фетусот, што е од клучно значење за одредување на датумот на породување и обезбедување соодветна пренатална нега.
 • Ултразвукот може да помогне да се следи здравјето и на мајката и на фетусот во текот на бременоста. Може да открие состојби како што се ектопична бременост, плацента превиа или други компликации што може да се појават.
 • Во некои случаи, ултразвукот се користи за водење на медицински процедури како што се амниоцентеза или земање примероци од хорионски ресички (CVS), кои се дијагностички тестови кои се користат за откривање одредени генетски состојби или хромозомски абнормалности.
 • Севкупно, ултразвукот на ембрионот е витална алатка во пренаталната грижа, обезбедувајќи вредни информации и за давателите на здравствени услуги и за очекувањата од родителите да обезбедат здравје и благосостојба и на мајката и на бебето во развој.

Ултразвучна мамографија

Болница Д-р Органџиски располага со најсовремена апаратура за откривање карцином на дојка – ултразвучна мамографија со еластографија за рано и навремено откривање на оваа болест. Секој може да се соочи со проблеми врзани за дојките. Сепак, добрата вест е што благодарение на зголемената свест, многу жени сега редовно прават превентивни прегледи и добиваат рана дијагноза.  Препораките велат: ехо преглед еднаш годишно и мамографија на секои две години за жените над 40 и сите кои имаат семејна историја. Сите останати, без оглед на возраста доколку имаат било каков симптом – ехо преглед веднаш!
 

Здравјето на вашите дојки е важно, а ранaта детекција е клучот за поздрава иднина. Болнива Д-р Органџиски нуди најсовремени услуги за ехо на дојка! Без разлика дали треба да направите рутински преглед или имате загриженост за здравјето на градите, нашата напредна технологија и искусен персонал се тука! Посветени сме да ви обезбедиме најквалитетна нега и и удобност.

Зошто да нè изберете за вашиот преглед – ЕХО на дојката?

 • Најсовремена технологија;
 • искусен персонал;
 • прецизни резултати.

Не чекајте! Закажете го вашиот термин за EХO на дојка кај нас и тргнете на патување кон поздрава иднина!

 Карциномот на дојката е малигно заболување кај жената. Ризикот од појава на овој карцином е повисок кај жените кај кои постои можност болеста да биде наследна (доколку претходно се има јавено кај нејзината мајка или кај некој поблизок член од семејството по мајчина линија).

За да се открие некаква промена во градата пред сè неопходно е да се знае што е нормално за дојките во смисла на изглед и конзистенција. Во овој случај доколку имаме појава на некоја абнормалност и промена во изгледот, структурата, конзистенцијата, симетричноста на градата сето тоа може лесно да се забележи и воочи. Доколку се забележат промени веднаш треба да се консултира со лекар, во најкраток можен рок, без одлагање дека промета сама ќе се повлече.

Особено жените треба да внимаваат на:

 • појава на јазли, тврди маси во дојките – јазолчињата во дојките обично се безболни,
 • оток под пазувите
 • видлива рамнина или вдлабнување на дојката, која можеби укажува на тумор кој не може да се види ниту напипа
 • секоја промена на кожата на дојката во контурата, составот или температурата на дојката, црвеникава изразена површина како кора од портокал
 • промена на брадавицата, слично на вовлечен или набран изглед, чешање и печење, или гноење или пак лупење на брадавицата
 • необичен исцедок од брадвицата кој може да биде бистар, крвав или со друга боја обично предизвикан од обични нарушувања, но можно е и како последица на рак.

 Редовната самоконтрола и редовните ултразвучни прегледи, значително ја намалуваат смртноста од рак на дојката.

 

Зошто да нè изберете за вашиот преглед - ЕХО на дојката?

 • Најсовремена технологија;
 • искусен персонал;
 • прецизни резултати.

Не чекајте! Закажете го вашиот термин за EХO на дојка кај нас и тргнете на патување кон поздрава иднина! Карциномот на дојката е малигно заболување кај жената. Ризикот од појава на овој карцином е повисок кај жените кај кои постои можност болеста да биде наследна (доколку претходно се има јавено кај нејзината мајка или кај некој поблизок член од семејството по мајчина линија).

За да се открие некаква промена во градата пред сè неопходно е да се знае што е нормално за дојките во смисла на изглед и конзистенција. Во овој случај доколку имаме појава на некоја абнормалност и промена во изгледот, структурата, конзистенцијата, симетричноста на градата сето тоа може лесно да се забележи и воочи. Доколку се забележат промени веднаш треба да се консултира со лекар, во најкраток можен рок, без одлагање дека промета сама ќе се повлече.

 Особено жените треба да внимаваат на:

 • појава на јазли, тврди маси во дојките – јазолчињата во дојките обично се безболни,
 • оток под пазувите
 • видлива рамнина или вдлабнување на дојката, која можеби укажува на тумор кој не може да се види ниту напипа
 • секоја промена на кожата на дојката во контурата, составот или температурата на дојката, црвеникава изразена површина како кора од портокал
 • промена на брадавицата, слично на вовлечен или набран изглед, чешање и печење, или гноење или пак лупење на брадавицата
 • необичен исцедок од брадвицата кој може да биде бистар, крвав или со друга боја обично предизвикан од обични нарушувања, но можно е и како последица на рак.

 Редовната самоконтрола и редовните ултразвучни прегледи, значително ја намалуваат смртноста од рак на дојката.

8 најчести симптоми

 • Забележувате асиметричност на градите или градниот кош или постои разлика меѓу едната и другата страна
 • Постојат невообичаени промени во обликот или големината на една од вашите гради
 • Има видливи промени во бојата на кожата или осип околу брадавицата
 • Брадавицата станала вовлечена или ја променила својата положба или форма (Вовлечени брадавици се нормални кај некои жени).
 • Постојат нерамнини, испакнатини или вдлабнатини на кожата?
 • Постои грутка или задебелување во градите или пазувите.
 • Исцедок од едната брадавица или од двете.
 • Постојана болка во еден дел од градите.

Колку порано се открие ракот на дојката, толку се поголеми шансите за успешно лекување и излекување. Запомнете, 9 од 10 грутки на градите не се канцерогени! Сепак потребна е потврда од лекар.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Skip to content